Cuibul - Istoria formației

în rusăIstoria formației Cuibul

Formația Cuibul a fost fondată de Igor Dînga în anul 1991, la Chișinău. În primii 10 ani din activitatea sa artistică, trupa a lansat 6 albume și 7 videoclipuri. Cea mai activă perioadă a formaţiei „Cuibul” a fost în perioada timpurie a creativităţii, în anii 91-95 şi în perioada de publicare a albumului „Помидор” din 1998 până în 2001. Cu timpul, creaţia grupei „Cuibul” s-a făcut cunoscută şi în Rusia. Trupa s-a remarcat prin instrumentele de suflat, ale căror soliști au fost unii din cei mai buni muzicieni din Republica Moldova, precum Igor Coșolean – saxofon, Evghenii Didîk – trompetă, Vadim Ostrouhov – saxofon.

Fiind vorbitor și autor de limbă rusă, Igori Dînga a produs primele 2 albume împreună cu label-urile din Moscova Feelee Records și CD Land Records. Muzica făcută de Cuibul în perioada anilor 90 se încadra în muzica experimentală de pe piața muzicală din Rusia și nu a atins succese fulgerătoare, deși câteva piese din album au conturat trupa ca primul produs muzical exportat din Republica Moldova. Videoclipurile ”Muzica Letneaya” (Muzică de vară) și ”Igra v duraka” (Joc de-a prostul) au fost difuzate pe MTV Rusia, ”Kolibelnaya”(Cântec de leagăn) a fost în rotație pe posturile de radio Nashe Radio și Russkoe Radio, iar piesa ”Pomidor”(Roșia) a intrat în Top 10 la postul de radio Europa+. Pentru a lucra și a trăi din muzică, pentru a o promova, era nevoie de stabilirea cu traiul a întregii trupei la Moscova. Fiecare avea, însă, planurile şi treburile sale, muzicienii nu erau gata de un pas atât de serios. De asemenea, din cauza default-ului din anul 1998, casa de discuri a formaţiei din Rusia a suferit faliment, şi trupei nu i s-a mai oferit nici un suport local.

În decembrie 2001, Cuibul înregistrează și lansează, totuși, albumul ”Klyuchi ot vannoy”(Chei de la baie). Din cauza stilului său burghez, albumul a rămas unul de nișă și a trecut neobservat de critici și neînțeles de publicul larg. Cu toate acestea, albumul a fost apreciat datorită calităţii înalte a înscrierii audio. Între anii 2003-2008, trupa și-a suspendat activitatea.

În anul 2007, saxofonistul Igor Coșolean revine din Olanda, iar toboșarul Vadim Tichișan revine din București. Acesta a fost un imbold pentru renaşterea formaţiei Cuibul. Pe parcursul unui an, muzicienii au început să caute un nou sunet și au hotărît să adopte o formulă minimă de chitări. Igor Coșolean a trecut la chitară, Vadim Tichișan a rămas la tobe, Andrei Boico la bass chitară și Igor Dînga la chitară și voce. În 2008, Cuibul și-au reluat activitatea concertistică și au început să lucreze la noul album.

La sfârșitul anului 2009, trupa finisează lucrul asupra albumului ”Priz”, un album format din 13 piese. La începutul lunii februarie, în 2010, trupa lansează videoclipul ”Proshay i Zdrastvuy” (Adio și Salut) la TV și online.Ulterior, regizorul Iurii Vlasov filmează videoclipul piesei ”Ruchka Usilka” (Mânerul amplificatorului). Piesa este un featuring împreună cu Galina Bogacheva, vocalista trupei ExNN, iar în videoclip a fost filmată și prezentatoarea de la MUZ TV Rusia, Rita Chelmakova.Începutul anului 2010 a fost plin de concerte acasă, în Chișinău. Pe 5 iunie, Soyuz Music lansează albumul ”Priz” în Rusia și trupa oferă un concert de lansare în Sankt Petersburg și Moscova. Spre sfârșitul anului, albumul este lansat și în Ucraina, alături de Hit Lab Music, iar trupa concertează în Kiev, Odesa și Cernăuți.

Începutul anului 2010 a fost plin de concerte acasă, în Chișinău. Pe 5 iunie, Soyuz Music lansează albumul ”Priz” în Rusia și trupa oferă un concert de lansare în Sankt Petersburg și Moscova. Spre sfârșitul anului, albumul este lansat și în Ucraina, alături de Hit Lab Music, iar trupa concertează în Kiev, Odesa și Cernăuți.

În octombrie 2010, un vechi prieten și director al trupei, Alexander Konovalov, a conceput și a realizat clipul piesei ”Parovoz” (Trenul).

Anul 2011 a început cu un turneu în Europa de Vest – Cuibul a participat la un festival important, EuroSonic, un festival cu o istorie de peste 25 de ani în orașul Groningen (Olanda). De asemenea, trupa a concertat în Munchen, Koln, Berlin și Frankfurt. După acest tur, Vadim Tichișan a hotărît să înceteze activitatea sa artistică, iar în componența formației au apărut saxofonistul Dmitrii Sergheev și toboșarul Sergei Petrenko.

În vara 2011, Igori Dînga face naveta Chișinău – Sankt-Petersburg pentru filmările videoclipului ”Nebo ne voda” (Cerul nu e apă), regizat de Pavel Vladimirskii.

În luna decembrie, trupa își serbează aniversarea de 20 de ani printr-un mare concert la care cântă alături prietenii trupei, Alexander F. Sklyar, Sergei Galanin, formația Zorge, formația Zdob și Zdub, O Chad.

Cuibul începe o nouă etapă de creație și oferă multe concerte, dar trupa nu reușește să se afirme dincolo de Prut, pe piața muzicală din România. Igori Dînga ia decizia să invite în formație un nou membru pentru secțiunea de vocal, care să posede bine limba română și să se potrivească bine tinerei generații. După un șir de căutări, la sfârșitul anului 2012, în trupă apare Lidia Scarlat.

Provenind dintr-o familie de artiști, încă din copilărie Lidia obișnuia să participe cu success la diverse concursuri muzicale naționale și internaționale. De asemenea, Lidia a lucrat la radio și televiziune, fiind prezentatoare renumitei emisiuni pentru copii „De la 5 la 10”.
În 2012, Lidia a absolvit universitatea Royal Holloway din Londra, facultatea de Cinematografie și Producție TV și a lucrat la diverse posturi de televiziune din Marea Britanie.
În anii de studenție, a fost solista unui big band de jazz classic. Alături de pianistul Paul Wiffen, Lidia a evoluat la una din serile London Fashion Week.
Debutul Lidiei în calitate de membru al formației Cuibul a avut loc la concertul de Crăciun al trupei din decembrie 2012, în cadrul căruia a interpretat 4 piese. Peste doar o săptămână, formația Cuibul împreună cu Lidia evolua în fața a mii de oameni la concertul de Revelion „I love Moscow”, organizat chiar în inima capitalei Rusiei.

În aceeași perioadă, în formație apare și un nou toboșar – Eugen Berdea. Numele lui este cunoscut atât în Moldova, cât și în afara ei, în familia Berdea fiind încă doi toboșari – tatăl și fratele. În trecut, Eugen a colaborat cu diverse formații, printre care ExNN, Alternosfera, Headswitch, Millenium, Gîndul Mîței. Momentan, Eugen Berdea evoluează în următoarele proiecte: All Four Seasons, Whynona Ryderz, Ramzes Project, Doll.

La începutul anului 2013, trupa începe o nouă etapă de creație și muzicienii își împlinesc vechea dorință de a adopta un sunet acustic.

Sunetul din Cuibul se schimbă cardinal spre un sunet hibrid format din diverse chitări acustice, bass acustic, vioară, cajon, percuție și acordeon. Lidia Scarlat se integrează activ în trupă, alege câteva piese din întregul repertuar Cuibul, le adaptează în limba română și engleză și scrie textul bilingv a noii piese ”Nu Contează”, care devine cartea de vizită a trupei. Repertoriul Lidiei se dezvoltă în scurt timp și trupa are 2 vocaliști, Igor Dînga cântând vechile hituri ”Pomidor”, ”Na Konomoine” și altele.

Vechii fani ai trupei primesc noua formulă a trupei cu ezitări și emoții nostalgice, iar noul public urmărește cu interes renașterea trupei. În 2013, trupa concertează activ și participă la câteva festivaluri prestigioase, precum ”Dikaya Myata” (Rusia) și ”Folk You!” (România).

În august, Cuibul publică o serie de videouri dintr-o sesiune acustică petrecută în sala de repetiții a trupei și începe lucrul asupra noului material muzical.

Pe data de 4 decembrie 2013, trupa cântă pe scena GlavClub din Moscova, în deschiderea trupei suedeze The Cardigans. În urma feedback-ului pozitiv din presă și public, Cuibul revine la GlavClub în martie 2014, unde deschide concertul trupei britanice Morcheeba.

Trupa este invitată la emisiunea Kozyrev Live, la postul de televiziune ”Dozhd TV”.

În martie 2014, trupa înregistreaza ultimile 3 piese pentru noul album acustic la Moscova, în studioul lui Iurii Bogdanov.

În primăvara 2014, Cuibul și trupa românească Byron au organizat o serie de concerte comune la Chișinău și București, sub numele de Acoustic Mixed Emotions.

Trupa a lansat 2 videoclipuri, “Aşa şi-aşa” în colaborare cu Igor Cobileanski, şi „Orașul”, filmat de regizorul Pavel Vladimirsky, originar din Sankt Petersburg.

La finele anului 2014 in trupă apare un instrument nou – acordeonul. Tânărul și ambițiosul acordeonist Stas Culcicovschi debutează în piesa Orașul.

În colaborare cu Overground Music, Cuibul contunuă activitatea concertistică în România. La sfârșitul lui 2015 trupa scoate primul album în limba română “Vise Elementare” la casa de discuri Universal Music România. Albumul este lansat în cadrul unor concerte la București și Chișinău în ambianța selectă a unor săli de teatru. Coperta albumului a fost realizată de talentata pictoriță Mădălina Andronic, iar compania Deeplace a făcut noul design al site-ului oficial.

În 2016 în trupă au loc noi schimbări de componență. Unul din fondatorii trupei, creierul muzical și autorul ultimelor 2 albume - Igor Coșolean decide să părăsească țara de baștină. În același timp Eugen Berdea și-a concentrat activitatea în cadrul formației Alternosfera. Astfel, toboșarul Serghei Petrenco revine în Cuibul cu o doză nouă de energie.

Paralel cu programul său acustic, Cuibul prezintă publicului nostalgic și un program cu sound funk & rock’n’roll. În repertoriu revin piesele de rezistență a trupei, care nu au fost interpretate de câțiva ani. Astfel, Cuibul evoluează și în cadrul cluburilor de profil, unde chitara electrică și vocea lui Igor Dînga sunt ca acasă. În 2016 Cuibul și-a cristalizat o formulă creativă inedită pentru concerte live – mix de piese acustice și electrice, o voce feminină și una masculină în perfectă armonie.

În decembrie 2016 Cuibul serbează 25 de ani de activitate cu un concert de amploare la Teatrul Eugen Ionesco din Chișinău. Alături de Cuibul cântă prietenii din trupele Tequilajazzz din St. Peterburg, byron din București și Zdob și Zdub.

Cuibul a început anul 2017 cu o serie de concerte în România, Ucraina și Israel, precum și cu lucru asupra pieselor noi pentru un album proaspăt.

Cuibul poster 13-141039612_393786100739478_1307054285_o-1IMG_35140IMG_35830cuibul-hard-rock-cafe-bucuresti-02IMG_4810IMG_4953